Люби і знай свій рідний край

25.09.2023

Саме під таким гаслом пройшов традиційний День туризму для учнів 8-А та 10-Б класів, які разом з класними наставниками Шохановим С.О. та Козак І.І., вирушили у подорож маршрутом "Срібна підкова Львівщини".

 Під час мандрівки гімназисти побували у напрочуд мальовничому та романтичному Свірзькому замку, що розмістився на горі Белз. Замок, забудова якого датована 1530 р., належав шляхетному роду князів Свірзських, а згодом – перейшов у власність графа Олександра Центера. Родина останнього володіла замком аж до середини 19 століття. І саме граф Центер надав замку сучасного виду, перепланувавши будівлю на власний манер. 

 Наступний об’єкт в нашій екскурсії – надзвичайно неприступна монастир-фортеця Унівська Лавра. Унівська Лавра – це один з найстаріших монастирних комплексів в Україні. Цією святинею опікувався сам митрополит Андрей Шептицький. Зараз Унівська Лавра – це є діючий монастир та одне з головних паломницьких місць в Західній Україні. 

 Старосільський замок — унікальна пам’ятка для нашої держави, один з найбільших в Україні та наймасштабніший у Галичині. Лише у межах стін замок займає площу понад два гектари. Збереглися, щоправда, лише оборонні мури з 1642 року, які були настільки потужними і міцними, що взяти їх не посміло ані козаче військо, ані татари, які 1672 року здобули майже всі фортеці Західної України. 

 На завершення подорожі юні мандрівники відвідали музей княжого Звенигорода. Працівник  музею максимально зацікавили гімназистів історією, цікаво та пізнавально розповіли про життя та побут у середньовічному Звенигороді. Основна ж цікавинка музею – можливість побачити середньовічну княжу столицю у віртуальній реальності.У межах проєкту, який профінансував Український Культурний Фонд, в Звенигороді вдалося відтворити вигляд 12 локацій давнього міста. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста. 

Спеціально розроблений  квест дав можливість гімназистам не лише дізнатись багато цікавого, але й відчути себе справжніми археологами! Це півтори години забав, загадок, командної гри та незабутнього пошуку скарбів!  


Інші новини