Між першим та другим туром виборів спікера Гімназії онлайн

22.10.2021

Технології великими стрибками рухаються у майбутнє. Українське суспільство та влада намагаються втриматись у фарватері цих процесів. Нова команда Уряду, як вони самі себе називають – технократи, реалізовують багато програм, які ще донедавна були просто фантастичними. Цифровий сервіс у ЦНАПах, Портал та застосунок «Дія», «Держава у смартфоні», цифрові підписи та криптовалюта – це вже реалії сьогодення. Українська освіта намагається також бути в трендах цих цифрових трансформацій. Прикладами цього є повноцінний перехід деяких шкіл міста Львова на електронні журнали та електронний документообіг. Класична гімназія при ЛНУ імені Івана Франка вже третій рік користується і електронним журналом, і Гугл класами (classroom.google), і платформами Skype, Zoom, Youtube, Pearson, Express Publishing та іншими електронними онлайн-сервісами більш вузької спеціалізації, також месенджерами. В гімназії активно використовують електронні підручники. Все це можливе завдяки тому, що гімназія має доступ до мережі Інтернет з допомогою оптоволоконних мереж, внутрішню мережу доступу до мережі Інтернет через бездротовий доступ (wi-fi) та ліцензійне програмне забезпечення.

У 2021 році, з метою покращення як рівня безпеки, так і рівня сервісу для навчального процесу, гімназія перейшла на платформу Google з пакетом хмарних послуг G Suite for Education. На черзі опанування та використання під час освітнього процесу більш захищеного й адаптованого до G Suite for Education сервісу Google Meet.

Погіршення ситуації з захворюваністю на коронавірус вплинуло на навчально-виховні процеси у гімназії та спонукало до пошуку нових шляхів у реалізації конкретних задач. Так в гімназії виникла проблема з організацією виборів нового голови учнівського самоврядування. Було вирішено не відмовлятись від виборів, а з огляду на карантинні умови та вимушені канікули та зважаючи на високий рівень технологічного забезпечення навчального процесу у гімназії організувати ці вибори в електронному форматі з використанням платформи Google з пакетом хмарних послуг G Suite for Education. Була створена гугл-форма, яка відкривалась лише для учнів гімназії, що були  зареєстровані у гімназійному хмарному просторі G Suite for Education. Форма вимагала обов’язковість всіх відповідей та можливість обрати з запропонованих кандидатів лише одну особу. Також не було можливості відправити повторно відповідь чи її редагувати. В гугл-формі, учні гімназії мали надати підтвердження, що вони нікому не передавали свою приватну інформацію про профіль та паролі до нього. Ось фрагмент преамбули до «бюлетеню»: «Вибори Спікера учнівського самоврядування Класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка тривають з 10.00 до 22.00 19 жовтня 2021 року…. Якщо жоден із кандидатів не набере більш як 50% від загальної кількості виборців, які мають право брати участь у виборах Спікера, оголошується другий тур виборів, який відбудеться 26 жовтня 2021 року з 10.00 до 22.00 за тією ж процедурою і також онлайн. У другий тур виходять два кандидати, які у першому турі наберуть найбільшу кількість голосів підтримки... УВАГА! Незаповнене одне з запитань та більше, ніж одна відмітка за кандидатів призведе до того, що ваш голос не буде врахованим. Повторне проходження процедури голосування не допускається! Буде врахований лише перший за часовою відміткою голос». Звісно, що у реальному бюлетені такої преамбули немає і вона є свого роду інформацією і правилом для учня, який скоро стане повноправним виборцем та учасником виборів різних рівнів в державі.

Вже у процесі голосування та під час аналізу виборів онлайн була зафіксована висока активність тих класів, які делегували своїх кандидатів і низька активність учнів 11-х класів. Тому початкова концепція (яку запропонували педагоги) залучити більш ніж половину учнів гімназії, які мають право голосу, до онлайн голосування під час канікул та в умовах карантинних обмежень не реалізувалась, бо проголосували 45% учнів. Однак з 4-х кандидатів – було визначено 2-х лідерів перегонів. І відбудеться 2 тур!

Вимушені канікули трохи завадили передвиборчій агітації та не дали можливість провести дебати чи інші форми живого спілкування кандидатів з виборцями-учнями. Тому кандидатам в Спікера гімназії було запропоновано розміщувати на офіційних гімназійних сторінках соцмереж свої передвиборчі програми та запрошувати до дискусій та обговорення своїх планів та проектів інших гімназистів. Для цього кандидати обрали Instagram та Telegram. Зокрема в Instagram були створені окремі сайти команд кандидатів. Це все було цікавим та новим для учнівського самоврядування. До обговорення кандидатур в Спікера гімназії, активно долучились лідери самоврядування, які вже є випускниками. Чат Telegram заряснів феєричними дописами!

Експеримент з онлайн виборами ще потребує аналізу та вдосконалення, щоб стати максимально ефективною практикою в освітньому процесі Класичної гімназії. Проте позиція колективу гімназії незмінна – технології прийшли у наше життя, вони лише вдосконалюватимуться, а ми повинні бути активними їх користувачами.

Це наше сьогодення і майбутнє!

 



Інші новини