А у нас вибори спікера Гімназії!

11.10.2021

Учнівське самоврядування – невід’ємна частина громадського самоврядування, що забезпечує захист прав та інтересів учнів, їхню участь в управлінні загальноосвітнім закладом.
Самоврядування – це самостійна діяльність учнів, яка відбувається за координацією відповідальних педагогів.
ЗАВДАННЯ:
-       залучення учнів до прийняття рішень;
-       захист прав та інтересів учнів;
-       реалізація інтересів учнів, підтримка їхніх здібностей, прав і свобод;
-       створення умов для самореалізації;
-       налагодження контактів та реалізація спільних проєктів, ініційованих учнями.

Саме в школі учням необхідно дати знання, що надалі дозволять їм орієнтуватися в безлічі співтовариств, робити правильний вибір,  тому що вже в шкільному віці формується громадянський світогляд.

Окрім навчання, школа має успішно реалізувати виховні завдання. Ці завдання спрямовано на формування в учнів здатності посідати стійку громадянську позицію, виховувати в собі ділові якості, максимально сприяти реалізації творчих здібностей.
На сучасному етапі учням надано більше прав і повноважень, створено широкі можливості для самореалізації кожного. Вони здобувають управлінські вміння, навчаються жити в демократичному суспільстві. Сучасному випускникові потрібен не абсолютний багаж знань, а вміння їх здобувати, аналізувати та застосовувати в конкретній ситуації, тому учнівське самоврядування є засобом формування цілісної особистості.

Отож …

1. Кожний кандидат повинен представити виборцям свою програму, створити власну команду, з якою буде презентувати спільну програму дій, через комунікаційні канали гімназії (сайт, Телеграм, Інстаграм та інші).
2. Програми майбутніх спікерських команд повинні бути цікавими та змістовними.
3. Буде діяти спеціально створена комісія, щоб стежити за прозорістю виборів.
4. Будуть створені бюлетені, організовані зустрічі, дебати.
5. Усі учні та вчителі мають можливість здійснити волевиявлення.

Вибори – це лише початок.....
А далі – налагодження роботи учнівського самоврядування, знаходження балансу між вимогами освітнього процесу та позанавчальними інтересами учнівства, знайти межу між підтримкою учнівського самоврядування з боку дорослих та адміністративним контролем і тиском.
Самоврядування не вседозволеність, а відповідальність!



Інші новини