Семикласники побували у стародавньому Луческу

23.09.2017
У гімназійний День туризму учні 7-Б класу обрали для відвідин пам'ятку архітектури та історії національного значення, один з найбільших і найкраще збережених в Україні замків - Замок Любарта. Замок Любарта або Луцький замок (його зображення є на двухсотгривневій купюрі) у 2011 році, за підсумками акції "Сім чудес України" посів перше місце.
Замок Любарта - унікальний історико-архітектурний пам'ятник кінця ХІІ-ХІV століття, головна визначна пам'ятка Луцька - обласного центру Волинської області. Це візитна картка міста. Разом з іншими старовинниити спорудами замок входить до складу державного заповідника "Старий Луцьк".
Будівництво Луцької фортеці велося більше сорока років. Було зведено В'їздну, Стирову та Владичу вежі. Ці башти з'єднувалися потужними стінами. Спочатку основним будівельним матеріалом слугувало дерево, яке з часом, вже після смерті любарта, замінив більш міцний - цегла. В'їзд у замок розташовувався в його західній частині та був обладнаний підйомним мостом і надбрамною вежею. На сьогоднішній день у В'їзній вежі діє виставка будівельної кераміки.  Стирова вежа розташовувалася в південно-східній частині фортеці, над річкою Стир, від назви якої і пішла назва башти. Стирова вежа була триярусною, згодом (у ХVІ ст.) було добудовано четвертий ярус. Владича вежа утримувалася за гроші владики. Звідси її назва. Сьогодні тут розміщується унікальна виставка дзвонів "Дзвони Волині, історія та сучасність". Також у Владичій вежі представлена колекція старовинної зброї.
Гімназисти отримали можливість відвідати експозиції, піднятись на найвищу вежу Замку (27 метрів) та оглянкти фундаменти давньої церкви Іоанна Богослова (ХІІ ст.) - православної святині древнього Лучеська, розташованої на замковому подвір'ї.


Інші новини