Не бійтесь заглядати у словник!

14.11.2022

«Не бійтесь заглядати у словник». Під таким гаслом 10 листопада в Гімназії у 10-А класі відбулася зустріч з випускником гімназії, учнем Середницької Ірини Ярославівни, а нині відомим у Львові укладачем словників Тарасом Березою (батьком учениці 10-А класу). Видавець прийшов на розмову з гімназистами зі своїми цікавинками, а їх у нього вже аж 12 за 9 років.

Мета його проєктів – показати багатство української мови на різних рівнях у легкій, доступній, іноді грайливій формі. Учнів вразила «доказова база» – цікаві приклади лексем та їх використання як у народному, так і в письменницькому мовленні. А ще праця Тараса Берези закликає нас до активної відмови від англіцизмів, заміни їх українськими відповідниками, а то й творення власних нових слів.

Гімназисти цікавились в доповідача про розвиток української мови, її місце у світовій мовній сім’ї, використання діалектизмів у сучасній літературній мові, синонімію. Ця зустріч стала гарним способом познайомити гімназистів з цікавою сферою зайнятості та зацікавити у роботі в цьому напрямку.

Розмова була дуже жвавою і швидко вийшла за рамки 45 хвилин, показала бажання гімназистів її продовжувати, адже мова – код нації, і ми, українці, таки нею об’єднані в міцну і непереможну сім‘ю.


Інші новини