Дев'ятикласники відвідали Львівську Оперу

03.05.2018
3 травня учні 9-А класу разом із класним наставником Шохановим С. О. та вчителем латинської мови та художньої культури Хархан С. Я. відвідали Львівський Національний Академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької. Саме Світлана Ярославівна запропонувала дев'ятикласникам ознайомитися з історією будівництва та особливостями архітектурного вирішення будівлі театру та переглянути виставу "Карміна Бурана".
Сценічна кантата "Карміна Бурана" принесла світове визнання та славу німецькому композитору Карлу Орффу (1895-1982). Назва "Карміна Бурана" походить від середньовічної збірки віршів та пісень невідомих поетів - мандрівних ченців та студентів, знайденої на початку ХХ століття в одному з бенедиктинських монастирів у передгір'ях Баварських Альп (у перекладі з латини - Бойєрнські пісні: "carmina" - "пісні", "burana"" - назва місцевості, де було знайдено рукопис). Карл Орфф  наштовхнувся на одне з видань цієї збірки у каталозі антикваріату. "Карміна Бурана" ніби магічною силою прикула увагу композитора. Особливо вразила митця вміщена на першій сторінці середньовічна гравюра "Колесо Фортуни", яка символізувала мінливість людської долі. Збірка містила понад 250 віршів, з яких Орфф вибрав 24 вірші про кохання, весну, застільні та сатиричні пісні, залишивши недоторканим латинський текст. Вони й стали частинами його кантати.  Найбільш відома хорова композиція, яка відкриває та завершує твір, - "О, Фортуно!" - звернення до долі, де звучить обурення її сліпою силою й заклик навчитися долати будь-які труднощі.
Перебуваючи під сильним враженням від перегляду вистави гімназисти визнали, що раніше вважали латину лише "мовою науки", в вона, як виявилося, є також мовою високого мистецтва.



Інші новини