Гімназисти відкрили для себе скарби волинського іконопису

23.09.2017
22 вересня, незважаючи на похмуру осінню погоду, учні 9-А класу вирушили до стародавнього Луцька. Луцьк - це головне місто Волинської області та одне з найдавніших міст України, якому вдалося крізь віки зберегти й пронести до нащадків неповторний дух старовини. Луцьк є унікальним відображенням Європи часів правління князів Олега, Любарта та Вітовта.

Гімназисти відвідали Луцький замок або Замок Любарта, який добре зберігся до нашого часу, музей дзвонарства на території Замку, оглянули головну площу міста...

Та "родзинкою" екскурсії стали відвідини Музею Волинської ікони. Цей музей – одне з особливих місць на туристичній мапі старовинного міста. Звісно, маршрут сюди прокладе не кожен турист, а лише той, кому цікава історія християнства та сакральне мистецтво. Дві з половиною тисячі унікальних творів іконопису вдалось зібрати і зберегти завдяки титанічній праці науковців та істориків, які і в радянські часи розуміли, що цінність ікони – позачасова. Незважаючи на ідеологію, поза якою на теренах СРСР не могло існувати нічого, вони боронили ікони, насамперед, не як предмети релігійного культу, а як історичний, культурний та духовний скарб.

На сьогодні у трьох залах музею представлені найкращі зразки волинського іконопису XVI-XVIII століть. У музеї можна також побачити пам’ятки декоративного різьблення та скульптури. Музей володіє надзвичайною колекцією "царських врат". Ця колекція дає уяву про розвиток декоративного різьблення на теренах Волині періодів XVI століття та XVIII — початку XIX століття. 

Окремий зал музею облаштований для Холмської Чудотворної ікони Богородиці. Це одна з найдавніших у світі богородичних ікон, унікальна пам'ятка візантійського мистецтва константинопольського письма кінця ХІ ст., чудотворний образ, який шанується у християнському світі. З ХІІІ ст. ікона перебувала у Холмі - столиці Галицько-Волинського князівства, де прославилась багатьма чудесами, тому й стала іменуватись Холмською. З нею пов'язані імена видатних історичних постатей: князя і короля Данила Галицького, польського короля Яна Казиміра, Папи Римського Климента ХІІ, російського імператора Олександра ІІІ, митрополита Івана Огієнка... Більше як півстоліття доля ікони була невідомою. З 1944 року ікону зберігала родина православного священика Гавриїла Коробчука. У 2000 році його донька Надія Горлицька передала ікону до музею Волинської ікони. Сьогодні до чудотворного образу йдуть і екскурсанти, і паломники. За давньою традицією у свято Різдва Богородиці і день вшанування Холмської ікони (21 вересня) до неї влаштовують особливо урочисті й велелюдні хресні ходи.

Гостям зі Львова неймовірно пощастило - працівники музею ще не перенесли чудотворний образ у спеціальний скляний саркофаг де підтримується особливий температурний режим та режим вологості повітря. Ми мали унікальну можливість помолитися до Божої Матері (перед Її чудотворним образом,у музейній тиші)  за себе та своїх близьких, за мир та спокій у нашій державі...


Інші новини