Мрія збулася!

25.09.2017

22 вересня ми, 8А клас, вирушили у мандрівку карпатським трамвайчиком.

Закладений у 1864 році в селі Вигода, сьогодні він змінив своє призначення: раніше возив у ліси Карпат дереворубів, а тепер – туристів. Під час подорожі ми намилувалися неперевершеними краєвидами синіх гір, бурхливими водоспадами, високогірними джерелами,

посмакували пухкими пампушками пані Зосі і навіть відчули таїну й небезпеку хлопців з лісу.

Досхочу розважившись на свіжому п’янкому повітрі, ми поїхали до Василіанського монастиря на Ясиній горі в Гошеві. Ця гора стала відома в Україні та за її межами завдяки чудотворній іконі Божої Матері, яка є в монастирському храмі. Історія чудотворної ікони Матері Божої в Гошеві сягає в далеке минуле, бере свій початок від 1704-1705 рр., коли шляхтич Андрій Шугай перебував у м. Олаві (Польща) і купив там дві копії чудотворної ікони Ченстоховської Матері Божої. До кінця 18 ст. у літописі монастиря вже було зафіксовано 117 чудес через заступництво Божої Матері.

Найтяжчі часи випробувань для монастиря настали після приходу радянської армії на територію Західної України. Монастир було закрито. Лише у лютому 1990 р. обитель повернули законним власникам – чинові св. Василія Великого, і нині там знову лунають монастиреві дзвони.

Як приємно, що твоя Україна – це краса і споконвічна духовність. Пізнаваймо її, зберігаймо і пишаймося, що ми достойні нащадки цього скарбу.



Інші новини