Восьмикласники побували у "Галицькій Каліфорнії"

11.09.2023
 9 вересня учні восьмих класів, разом з вчителями Козак І.І. та Шохановим С.О., здійснили цікаву подорож Прикарпатським краєм та відкрити для себе невідомі сторінки славної історії Галичини. 
   Першою зупинкою став Дрогобич - місто у якому особливо витончено переплелися сучасність та історія. лише тут технологічний прогрес поступається багатовіковим традиціям. Під час відвідання одного з найстаріших підприємств у Східній Європі - Дрогобицької солеварні гімназисти ознайомилися із старовинним методом виробництва солі. Дрогобицька сіль вважається однією з найкращих, бо не добувається. а виварюється із природного розсолу - ропи. І лише така сіль повністю розчиняється в організмі людини та не відкладається у внутрішніх органах. 
     Подорожуючи Прикарпатським регіоном, можна побачити не один десяток старих церков, кожна з яких по-своєму індивідуальна. Однак є серед них і справжній скарб – церква Святого Юра в Дрогобичі, яку відвідали учні нашої Гімназії.  Унікальний зразок дерев'яної архітектури кінця 15 – початку 16 століття. Найбільш збережена пам'ятка сакральної архітектури Галичини.  З 2013 року церква Святого Юра визнана об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
   Наступним пунктом подорожі став Борислав. Після короткого відпочинку у міському парку гімназисти відвідали інтерактивну екскурсію, яка дала змогу зануритися в епоху "Галицької Каліфорнії" та відчути себе в ролі помічників Магістра Фармації періоду нафтових відкиттів. Аптека-музей Йогана Зега - це нова пізнавальна атракція, що скрізь призму історії нафтовидобутку Борислава демонструє розвиток аптекарської справи, винайдення гасової лампи і не тільки. Це музей, який виходить далеко за рамки зазначені на його вивісці. Тут зібрано чимало автентичних експонатів, що відтворюють еволюцію нафтопромислу та джерел освітлення - від свічки до першої електричної лампи на Галичині. 
  Останнім пунктом подорожі став  храм святої Анни, який  належить до списку паломницьких центрів Української Греко-Католицької Церкви поряд з такими відомими центрами, як Зарваниця, Страдч, Гошів, Крехів. Особливість церкви – мощі святих, які парох храму, доктор богослов’я Роман Василів почав збирати 2009 року. Сьогодні під склепінням храму святої Анни перебувають мощі понад 1000 святих . Практично всі тут можуть знайти мощі свого святого. А ще люди шукають у церкві диво – зцілення від важких недуг.
   Після повернення до Львова восьмикласники із захопленням ділилися враженнями зі своїми батьками, а ті, в свою чергу, звернулися із словами подяки до вчителів-організаторів подорожі: "Велике ДЯКУЄМО за неймовірні емоції, за те, що єднаєте наших діток та відкриваєте гарні місця нашої України!", "Дякуємо за цікаві локації і гарний настрій наших дітей!", "Дякуємо за організацію пізнавальної та захоплюючої подорожі...Діти змогли більше дізнатися про наш край, провести час разом та отримати позитивні емоції".

 

Інші новини