Подорож до краю нафти та солі

03.10.2022
Вересневими вихідними учні 9-их класів, разом із вчителем хімії Козак І.І., вирушили до Борислава, єдиного міста в світі, яке розташоване на істричному та діючому промисловому нафтогазовому родовищі. Саме в Бориславі можна вивчати та досліджувати історію видобутку нафти. Тут дев'ятикласники відвідали аптеку-музей Йогана Зега
Йоган Зег - магістр фармації, відомий дослідник бориславської нафти, один із засновників технології її рафінування (розділення) на фракції. У 1853 році він розробив схему й установку перероблення "чорного золота", які не лише заклали фундамент нафтової промисловості, але й стали потужним фактором економічного розвитку Галичини й Австро-Угорської монархії. Нафта та продукти її переробки принесли Бориславу світову славу саме завдяки розробкам Йогана Зега. У музеї відтворено прилад для дистиляції нафти часів Зега.  
Наступною зупинкою подорожі став Дрогобич. Це одне з перших міст Європи, де для освітлення використовували гас. Незмінним символом міста є сіль. Саме у Дрогобичі існує цікаве і дуже самобутнє підприємство - Дрогобицький солевиварювальний завод. Під час екскурсії учням розповіли про найстарішу в Україні і одну з найбільш "довгожительних" промисловостей Європи. Також у Дрогобичі гімназисти відвідали церкву св. Юра (XV- початок XVI cт.). Цей храм внесено до світової спадщини ЮНЕСКО. Під час екскурсії гімназисти дізналися про особливості храму та зрозуміли, чому цей храм називають поемою в дереві.


Інші новини