Вклонімось тій святій землі…

23.05.2015

Далеко від великих міст і гомінливих шляхів, у затишному куточку Малого Полісся, в районі сполучення трьох областей – Волинської, Львівської та Рівненської, розташовані три населені пункти: Берестечко, Пляшева, Острів, а між ними за зеленою стіною дерев - Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви». Саме цей унікальний заповідник став метою подорожі для учнів 6-А класу Класичної гімназії при ЛНУ ім. І. Франка.

Кожний народ має свої національно-духовні святині, які особливо зворушують і бентежать його душу. Таким місцем для українського народу є «Козацькі могили», місце де в 1651 році на вівтар свободи Україна поклала душі понад 30 тисяч найкращих своїх синів. Тут земля найгустіше змішалась з кров’ю і тому стала святою для українського народу.

Влітку 1651 року на полях сіл Пляшева і Острів відбулася одна з найбільших битв другого періоду Визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького проти польсько-шляхетського поневолення.

Ой чого ти почорніло,

Зеленеє поле?

Почорніло я од крові

За вольную воль.

Круг містечка Берестечка

На чотири милі

Мене славні запорожці

Своїм трупом вкрили…

                               Т. Г. Шевченко

23 травня учні 6-А класу разом із своїми вчителями (Шохановим Степаном Олеговичем та Хархан Світланою Ярославівною) відвідали козацький меморіал, створений на місці Берестецької битви. Науковий співробітник  історико-меморіального заповідника Скруха Світлана Ананіївна ознайомила гімназистів з подіями героїчної боротьби козаків та селян проти військ польського короля Яна ІІ Казимира, із побудованими тут пам’ятниками та унікальну експозицією діючого музею.

Відвідавши історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» гімназисти прилучилися до витоків нашої історії, вдихнули цілющого її подиху, вшанували вірних синів України, мужніх героїв Берестецької битви, які віддали своє життя за її Волю.


Інші новини