Урок світової літератури у Львівській картинній галереї

08.05.2015

Сьомого травня 10-А клас Класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка відвідав Львівську картинну галерею. Відкритий урок про зв’язок живопису і літератури напрямку символізм проводила Оксана Іванівна Овсянникова. Повертались додому учні з величезною кількістю вражень і виром думок у світлих головах.

Центральною фігурою для розгляду став відомий польський художник Яцек Мальчевський і його творчість. Юні гімназисти дізнались про нелегку долю і життєвий шлях митця, що, безумовно, впливало на кут розгляду його творінь. Кожної хвилини, дізнаючись щось нове про художника або й мистецький напрямок символізм, учні відкривали для себе нові сторони розуміння образів, як прийомів, використовуваних поетам, прозаїками і художниками.

Багато десятикласників були вражені і подивовані неоднозначністю картин. Кохана жінка і Медуза Горгона в одному обличчі спантеличували і збентежували; хтось бачив світання, а хтось сутінки у похмурому замку. Картини зі схожими сюжетами і мотивами несли різне значення і викликали вир почуттів у юних душах.

У своїй творчості символісти звертаються до тем фатального кохання, смерті, античних міфів, ролі митця у суспільстві. Символісти також неодноразово звертають нашу увагу на нестандартну красу жінок. Незвичайні,подеколи змужніли жінки заворожували і змушували зупинитись, розглядаючи їх. Апогей творчості Яцека Мальчевського, у вигляді картини "Ангел смерті" примусив всіх присутніх нестандартно підійти до розуміння побаченого. Чи хто не будь міг уявити собі смерть як прекрасну дівчину з крилами і замріяним обличчям?

У підсумку, хотілось би додати, що учням 10 класу сподобався незвичний підхід до передання задуму за допомогою символів і образів. І хоч кожен з нас трактував те, що митець хотів донести, згідно до власних емоцій і відчуттів, цей урок залишився у думках і пам'яті гімназистів, як один з найпізнавальніших і несучих естетичне задоволення.

Ада Малькова, учениця 10-А класу.


Інші новини