Духовним провідникам українського народу присвячується...

03.06.2015

З нагоди 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького учні 5-б класу побували 2 червня на батьківщині митрополита – у селі Прилбичі. Помолилися в церкві та біля каплички, де були поховані члени його родини, відвідали місце, де колись була садиба Шептицьких, побачили пам’ятник славетному митрополитові та його братові Климентію.

Андрей Шептицький – це особистість, значення якої простягається далеко поза межі однієї Церкви чи однієї нації, чин далеко випереджує свій час, а здобутки і спадок завжди будуть безцінним скарбом як української нації, так і світової спільноти. Митрополит Андрей був саме тим пастирем і прийшов саме у той час, коли його найбільше потребували українці.

Мабуть немає ділянки національно-культурного та релігійного життя українців, де б владика Андрей не проявив себе як захисник гідності та прав українського народу.

Під час цієї подорожі гімназисти також відвідали село Потелич Яворівського району, побували на цвинтарі, де поховані бійці УПА – борці за волю України, та німецькі солдати, що загинули під час  II світової війни. Помилувалися красою розписів дерев’яної церкви XVI століття, внесеної до  списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Це вже друга подорож учнів 5-б класу на батьківщину духовних провідників українського народу.

В березня 2015 року учні 5-б та 8-б класів побували на батьківщині духовного пастиря українського народу – патріарха Йосипа Сліпого, відвідали музей-садибу у селі Заздрість Тернопільської області. Митрополит Андрей, передбачаючи важкі часи для Української Церкви та народу, найкращою кандидатурою на свого наступника визначив саме Й. Сліпого.

Провидінням Божим він, як і митрополит Андрей, виявився в потрібний час на своєму місці і не тільки зберіг Церкву, але й визначив перспективи її розвитку багато років вперед.

І на закінчення подорожі гімназисти та вчителі помолилися перед чудотворним образом Матері Божої у селі Зарваниця за мир та спокій в Україні.


Інші новини