У Гімназії відбувся науково-практичний семінар «Демократичний розвиток школи»

12.06.2017

12 червня педагогічний колектив та адміністрація гімназії взяли участь в науково-практичному семінарі «Демократичний розвиток школи».

Під час семінару було проаналізовано рівень демократичності гімназії за методичними рекомендаціями (Інструментом) щодо демократичного розвитку школи, розробленими у рамках реалізації Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа». Інструмент базується на рекомендаціях Ради Європи та спрямований на практичну реалізацію положень Концепції нової української школи.

Сучасна школа – це щось значно більше, ніж традиційна передача знань. Школа відіграє ключову роль у вихованні громадян, які мають бути готові до життя у демократичному суспільстві і до конструктивної взаємодії з іншими. Адже саме в школі кожен отримує перший досвід суспільного життя, тож вкрай важливо, щоб цей досвід формував активну громадянську позицію.

Зростання дискримінації і нетерпимості в суспільстві, збільшення випадків порушення прав людини, спад громадянської активності серед молоді свідчать про кризу демократії в Європі та в Україні зокрема. Ці виклики актуалізують необхідність вивчати та щоденно практикувати демократичні принципи і повагу до універсальних прав людини, починаючи зі шкільної лави.

Якою повинна бути школа, що сприяє формуванню демократичних громадянських компетентностей? З положень Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і прав людини та міжнародних документів про права людини можна виділити ряд основних принципів, на які повинна опиратися демократична школа – Демократичні принципи у школі:

  • Демократична участь
  • Різноманіття як цінність
  • Рівність можливостей
  • Повага до людської гідності
  • Мирне співіснування

Тож демократична школа – це передовсім школа, де навчально-виховний процес і відносини між усіма суб’єктами опираються на ці принципи.

При цьому слід усвідомлювати, що демократія – це насамперед процес, а не результат. Проведення низки окремих заходів не може забезпечити міцнішої демократії. Школа повинна постійно намагатися покращити якість відносин між усіма учасниками навчально-виховного процесу. Таким чином, якщо ми прагнемо зробити школу демократичною, нам потрібні не матеріальні ресурси, а багато часу й готовність змінюватися. Також школа має бути готовою, що у цьому неспинному процесі будуть траплятися помилки, й не боятися цього.

Демократична школа – це не ідеальна школа, де немає жодних проблем. Це школа, де всі суб’єкти шкільного життя слухають і поважають один одного, а всі важливі рішення обговорюються і приймаються усіма сторонами, яких ці рішення стосуються. Це школа, у якій не бояться говорити про виклики та труднощі, а разом шукають шляхи виходу з проблематичних ситуацій. Це школа, у якій за жодних обставин не забувають демократичні принципи і не нехтують ними.

За матеріалами публікації «Демократичний розвиток школи». © Європейський центр імені Вергеланда, 2017


Інші новини