У Гімназії відзначили День української мови та писемності

09.11.2020

9 листопада у Класичній гімназії  відбулося Свято рідної мови. Відповідно до вимог карантину учні 8-Б класу та їх класний наставник Боцко О.І. у своєму приміщенні провели цікавий, духовно наповнений, емоційний виховний захід. Учні прикрасили клас самостійно виготовленими тематичними газетами, на столі вчителя була чарівна вишиванка, "Кобзар", Словник синонімів української мови, які навіювали відповідний настрій. 

На початку Оксана Іванівна як філолог розповіла про значення рідної мови у житті людини, про те, що, за словами Панаса Мирного, мова-це жива схованка людського духу, його історія. А писемність визначає рівень культурного розвитку народу. Тому твір Нестора Літописця "Повість минулих літ", який написаний ще у далекому 1113 році, свідчить про могутність і високу освіченість українців.

Гімназисти вивчили вірші про мову, звучала поезія Тараса Шевченка, дівчатка задушевно виконали відому пісню (відео) "А сорочка мамина біла-біла", тріо класу співало під гітару старовинну пісню про доньку мельника. Кульмінацією заходу була лінгвістична гра "Народ скаже-як зав'яже", яка не залишила поза увагою нікого із учнів класу. Чотири команди: "Шляхетні українці", "Словесні мудреці", "Орден Фенікса" та "Червона рута"- наперебій виборювали бали добрим знанням прислів'їв та приказок, українських та світових фразеологізмів, вмінням правильно писати складні слова, творити Кличний відмінок іменників, редагувати тексти. З невеликим розривом перемогли "Словесні мудреці", які отримали солодкі призи та багато позитивних емоцій. Свято справді вдалося, тому віримо, що гімназисти зрозуміли:  рівень розвитку мови залежить від кожного з нас, її носіїв. Пам'ятаймо слова Вольтера: "Чудова думка втрачає свою цінність, коли вона погано висловлена.


Інші новини