На майстер-клас з випікання хліба до «Еко-татка»

01.11.2018

1 листопада у рамках програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» 9-А клас (вчитель Середницька І.Я.) навідався в м. Шегині на майстер-клас з випікання хліба до «Еко-татка».

Сучасні діти звикли купувати його в магазині. Хліб та й годі. А як він туди потрапляє? Який шлях проходить зерно, щоб стати буханцем? Чи всі сорти, які є на прилавках супермаркетів, дійсно корисні?

Ці й інші питання виникали перед поїздкою. Виявилось, що хліб наших предків не мав стільки інгредієнтів, як нинішній. Господині споконвіку місили його вручну в тиші, теплі, з благими намірами, з'єднували в ночвах муку з пшениці. Щіпку солі, цукру, дуже трішки домашніх дріждів, рідиною слугувала не вода, а закваска. Що ж забули, невже це все? Ні! А висівки, залишки від обробки пшениці? Вони не пропадали, бо дуже корисні, адже містять енергію землі, є джерелом кремнію. У тісті не було жодних роспушувачів, ароматизаторів, стабілізаторів. Розкладене у бритванки, зігріте теплом долонь, воно швидко підійшло і за дві години, випечене полум'ям, розведеним у глиняній печі, стало хлібцями, що навіть за кілька днів після випічки не черствіли.

Наш еко-татко пан Олег ще й розкрив секрет споживання хліба: в жодному разі не можна їсти його гарячим, бо заворот кишок гарантований. А як вам така помазанка до нього: поверх нього полита сметанка з цукром або намащене масло з медом. Пальчики оближеш! І не треба великих коштів, щоб смачно і корисно, ще й ситно і швидко поїсти.

Спробуйте і ви!


Інші новини