Прогулянка Личаківським некрополем

27.09.2019
27 вересня учні 11-А відвідали Личаківський цвинтар - один з найвеличніших європейських некрополів, заснований у 1786 р. Зараз це музей (площа 42 га) і усипальниця (понад 400 тис. поховань). 
Сьогодні тут знаходиться одне із найцікавіших зібрань некропольних скульптур у Європі. Будучи самостійними мистецькими витворами, вони чудово вписалися б у будь-який парк. З'явившись на Личаківському кладовищі ще в кінці XVIII ст. завдяки випускнику Віденської академії мистецтв скульптору Гартману Вітверу, такі пам'ятники розповідають про спочилих мовою символів та алегорій.
Талановитий фахівець із садівництва Бауер проклав дороги та алеї, висадив дерева. Він зробив із цвинтаря затишний парк, радив, як краще розташовувати поховання.
Своє знайомство з некрополем гімназисти розпочали з головної алеї, де знаходяться могили видатних людей: письменника Івана Франка та співачки Соломії Крушельницької, основоположника нової української літератури в Галичині, керівника наукового гуртка "Руська трійця" Маркіяна Шашкевича, одного з провідних композиторів нової музики Василя Барвінського й інших не менш видатних постатей історії та культури — Володимира Івасюка та Олени Кульчицької, Івана Крип’якевича та Ірини Вільде, Павла Ковжуна і Станіслава Людкевича, Володимира Гжицького і Михайла Яцківа.


Інші новини