Стежками Галицького Прикарпаття

23.09.2016

23 вересня, у традиційний для нашої Гімназії «День туризму», учні 8-А та 10-Б класів скористались чудовою нагодою ознайомитися з історією рідного краю. У цей день вони відвідали Рогатин - чарівне галицьке містечко з чудовими пам’ятками сакрального мистецтва. Саме звідси, за переказами, походила Настя Лісовська, відома як Роксолана, дружина Сулеймана ІІ Пишного. Дерев’яна церква святого Духа (1598 р.) є однією з найдовершеніших зразків галицької народної дерев’яної архітектури, відноситься до найцінніших сакральних споруд світу та занесена в список світової спадщини ЮНЕСКО. Зараз в ній розташована експозиція краєзнавчого музею, перлиною якого є унікальний за красою та єдиний в Галичині в такому стилі п’ятиярусний ренесансний іконостас (1650р.).

Наступною була зупинка у с. Крилос (Галицький р-н Івано-Франківської області) де у  приміщенні Митрополичих палат функціонує Музей історії давнього Галича. Ідея створення музею належала славетному археологу Ярославу Пастернаку та митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому, який на схилі своїх літ висловив побажання створити біля фундаменту літописного Успенського собору ХІІ ст. музей-заповідник.

В експозиції Крилоського музею представлена історико-культурна спадщина давнього міста, археологічні та архітектурні знахідки минулого, які засвідчують, що Галич-Крилос свого часу був потужним державним та релігійним центром, столицею могутньої Галицько-Волинської держави. У затишних залах музею представлено різні періоди історії краю - від найдавніших часів до епохи пізнього середньовіччя. Серед експонатів численні знахідки, виявлені останніми роками під час досліджень території давнього Галича археологічними експедиціями.

Успенський храм 16 століття теж є своєрідним музеєм – тут на стінах відкриті стародавні рельєфи, найцікавішим з яких є дракон, який випускає полум’я, ці архітектурні деталі взяли з Успенського собору 12 століття, фундаменти якого є поблизу.

Працівники обох музеїв подарували гімназистам чудові розповіді про історію нашої рідної Галичини. Недарма люди кажуть, що без минулого – немає майбутнього. А в нас воно буде!

 


Інші новини